Overlegvormen en het functioneringsgesprek

Binnen mijn stageplek komen de volgende overlegvormen voor :

Teamvergadering : deze vergaderingen worden iedere 6 weken gehouden. In de teamvergadering wordt de gang van zaken binnen mijn stageplek besproken. Bij de teamvergadering zijn alle werknemers van mijn stageplek aanwezig.

Jaargesprek: Een jaargesprek vindt 1 keer per jaar plaats tussen het hoofd van de afdeling waarbinnen de werknemer werkt en de werknemer zelf. Tijdens het gesprek komen onder andere de volgende zaken aan bod : functioneren van de werknemer, nieuwe datum voor een functioneringsgesprek, de wensen van de werknemer met betrekking tot arbeidsvoorwaarden ,opleidingswensen van de werknemer,arbeidsomstandigheden en werkbelasting.

Coachingsgesprek: caochingsgesprekken vinden meerdere keren per jaar plaats tussen de werknemer en het hoofd van afdeling waarbinnen de werknemer werkt. Hoe vaak een coachingsgesprek plaatsvind is vaak afhankelijk van het functioneren van een werknemer.In een coachingsgesprek wordt besproken hoe een werknemer in een bepaalde situatie gehandeld heeft. Men bekijkt wat men goed deed en wat men nog kan verbeteren. Voor de verbeterpunten wordt een plan gemaakt dat de werknemer uit moet voeren.

MDO ( Multi Disciplinair overleg):een multidisciplinair overleg wordt gehouden als er problemen gaan of zijn ontstaan in de begeleiding van een client(gedragsverandering , lichamelijke klachten enz ), of als de situatie van een client gaat veranderen of is veranderd (verhuizen , sterfte binnen de familie enz ).Bij dit overleg zijn de volgende disciplines aanwezig : de zorgcoordinator ,begeleiders ,deskundigen en eventueel andere werknemers die met de client werken. Hoeveel MDO's plaatsvinden binnen een jaar is afhankelijk van de situaties waar clienten in verkeren en de veranderingen die hier binnen plaatsvinden.

Functioneringsgesprek: een functioneringsgesprek vindt voor iedere werknemer op mijn stageplek 1 keer per jaar plaats. Tijdens dit gesprek bespreekt het hoofd van de afdeling met de werknemer het functioneren van hem of haar binnen de werkplek/team. Het doel van een functioneringsgesprek is het verbeteren van de samenwerking binnen een team en het verbeteren van het functioneren van een werknemer.Voor de problemen die er zijn bij het samenwerken binnen een team en het functioneren van de werknemer worden door het hoofd van de afdeling en de werknemer oplossingen bedacht. Een functioneringsgesprek bestaat uit de volgende onderdelen :
Opening tijdens dit gedeelte van het gesprek wordt de duur en het doel van het functioneringsgesprek besproken.Verder worden de onderdelen van het gesprek besproken.
Inleiding tijdens dit gedeelte van het gesprek bespreekt men de vorige functioneringsgesprekken.
Visie werknemer tijdens dit gedeelte van het gesprek verteld de werknemer hoe hij zijn of haar functioneren vindt en hoe hij de samenwerking binnen het team en met het hoofd van de afdeling ervaart.Ook vertelde de werknemer wat zijn toekomstplannen binnen de instelling zijn.
Discussie werknemer tijdens dit gedeelte van het gesprek loopt het hoofd van de afdeling de opmerkingen wat de werknemer heeft gemaakt over zijn of haar functioneren en de samenwerking na. Indien dit nodig is wordt door het hoofd van de afdeling en de werknemer een plan van aanpak gemaakt om problemen op te lossen.
Visie werkgever tijdens dit gedeelte van het gesprek verteld het hoofd van de afdeling hoe hij of zij het functioneren van de werknemer vindt.
Discussie werkgever tijdens dit gedeelte van het gesprek geeft de werknemer commentaar over de opmerkingen die het hoofd van de afdeling heeft gemaakt over zijn of haar functioneren.
Afronding tijdens dit gedeelte van het gesprek wordt gereflecteerd over het functioneringsgesprek en eventueele afspraken gemaakt.

Verzuimsgesprek :Verzuimingsgesprekken worden tussen de werknemer en het hoofd van de afdeling gevoerd als de werknemer langere tijd niet heeft kunnen werken wegens ziekte e.d. of als de werknemer meer dan een bepaald aantal dagen ziek is in een jaar. Tijdens deze gesprekken worden afspraken gemaakt hoe men kan verhinderen dat de werknemer nog meer dagen verzuimt en wordt de reden van de verzuiming besproken.

Ondersteuningsovereenkomst gesprekken: Ondersteuningsovereenkomst gesprekken worden op vaste momenten in het jaar gevoerd. Bij deze gesprekken worden de ondersteuningsovereenkomsten van clienten besproken en zo nodig aangepast.

De meningen van mijn collega's over de overlegvormen binnen mijn stageplek en functioneringsgesprekken

Collega A:Ik neem deel aan veel overleggen naast de standaard overleggen binnen mijn werkplek.Ik ben namelijk lid van een aantal commisies binnen de instelling. Ik heb hierdoor af en toe incident overleg, verder heb ik 4 overleggen met betrekking tot de arbowet aangezien ik een arbofunctionaris ben. Ook heb ik 10 MIC overleggen per jaar. Ik ben redelijk tevreden over hoe overleggen plaatsvinden binnen de instelling.Ik vind het verloop van de functioneringsgesprekken prettig
Collega B:Ik neem deel aan alle overleggen binnen mijn werkplek . Ik ervaar een functioneringsgesprek positief. Je krijgt feedback waar je iets aan hebt en waar je iets mee kunt. Je kan je handelen nog eens rustig overdenken en dan samen met je afdelingshoofd overleggen hoe je eraan kunt werken .
Collega C:Ik neem deel aan alle overleggen binnen mijn werkplek. Ik sta open voor de feedback in functioneringsgesprekken.

Mijn mening over de overlegsvormen en functioneringsgesprekken binnen mijn stageplek
Ik neem als stagaire niet deel aan 1 van de overlegvormen op mijn stageplek. Ik vind het wel goed dat de verschillende soorten overlegvormen er zijn en dat werknemers op deze manier toch dingen bespreekbaar kunnen maken. Functioneringsgesprekken heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Ik vind de opbouw van dit soort gesprek wel goed omdat de werkgever en werknemer even veel aan het woord komen en ieder hierbij zijn mening goed kan uiten.