CAO Overwerk

Artikel 7:1 Definities overwerk,onregelmatige dienst,beschikbaarheiddienst.
1 Men spreekt van overwerk als je als werknemer incidenteel moet werken na de in het arbeids en rustpatroon omschreven werktijden. De overschrijding van de arbeidsduur word gemeten op halfjaarbasis. Een verschoven dienst wordt niet gezien als overwerk.
2 Men spreekt van een beschikbaarheiddienst als je 24 uren aan 1 stuk naast je werktijden beschikbaar moet zijn om op oproep werk te verrichten .
3 Men spreekt van een consignatiedienst als je de tijd tussen 2 diensten die elkaar opvolgen of tijdens een pauze beschikbaar moet zijn om onder onvoorziene omstandigheden zo snel mogelijk werkzaamheden te verrichten.
4 Men spreekt van een onregelmatige dienst als je moet werken volgens een rooster in uren die zijn opgenomen in artikel 7:11 van de CAO Gehandicaptenzorg 2009-2011.Als je als deeltijdwerker moet werken op uren die niet op je rooster staan en deze uren bedragen meer dan de overeengekomen uren in je contract en niet meer dan 1878 uur per jaar. Dan wordt dit ook gezien als een onregelmatige dienst zie artikel 7:11 van de Cao Gehandicaptenzorg 2009-2011
5 Onder een nachtaanwezigheidsdienst wordt het volgende verstaan : een periode van 24 uur achter elkaar. Waarin je tussen 9:00 - 23:00 een aaneengesloten periode van minimaal 6 tot maximaal 8 uur aanwezig en beschikbaar moet zijn in de instelling om alleen noodzakelijke en onvoorziene werkzaamheden uit te voeren.
6 Men spreekt van een consultatiedienst als je buiten je werktijden om telefonisch beschikbaar moet zijn voor een consultatie.

Artikel 7:2 Opdracht tot overwerk
Je krijgt een vergoeding voor overwerken als je als werknemer van je werkgever de opdracht hebt gekregen om over te werken of als je kan aannemen dat je deze opdracht zou hebben gekregen. In dit geval stelt na het overwerk de werkgever hiervan de noodzaak vast.

Artikel 7:3 Bepaling aantal overwerkuren
1 Als het overwerk wordt verricht tijdens een periode van een half uur of korter voor of na je werktijden krijg je geen vergoeding.
2 Als het overwerk wordt verricht tijdens een periode langer dan een half uur dan wordt je overwerk geteld als een heel uur.
3 Als het overwerk wordt verricht tijdens een periode langer dan een uur dan wordt je overwerk afgerond op halve of hele uren.

Artikel 7:4 Vergoedingsregeling voor een werknemer met volletijd arbeidsduur
1 Je overwerk wordt als je in functiegroep 48 of lager werkzaam bent of als je werkzaam bent in functiegroep 48 of hoger en je meer dan 6 uur overwerk per week hebt tijdens de periode waarover je rust en arbeidspatroon geldt, omgezet in vrije tijd net zolang als je overwerk heeft geduurd en daarboven omgezet in een beloning in de vorm van geld.
In de CAO kan door partijen die betrokken zijn bij het maken van de CAO voor bepaalde groepen werknemers een andere uurnorm voor overwerk worden vastgesteld.
2 De beloning in geld wat je ontvangt bedraagt een percentage van je uurloon.
25% voor overwerk verricht op maandag t/m vrijdag tussen 6:00 -22:00. Mocht men de hele week dus 7 dagen tussen 6:00-22:00 moeten overwerken dan vallen maar 5 uren in deze regeling de overige uren moeten met 50% beloond worden.
50% voor overwerk verricht op maandag t/m vrijdag tussen 22:00-6:00.
75% voor overwerk verricht op zaterdag tot 18:00 en op vrije dagen.
100% voor overwerk verricht op zaterdag na 18:00 en op zondagen/ feestdagen tussen 0:00 -24:00.
Onder vrije dagen worden de dagen verstaan waarop de werknemer volgens zijn arbeids -rustpatroon vrij zou hebben. Zondagen en feestdagen tellen hierbij niet mee.

Artikel 7:5 Vergoedingsregeling voor de deeltijdwerker
Als deeltijdwerknemer krijg je overwerk uitbetaald in uurloon als je aantal overuren niet meer bedraagt dan het verschil tussen de arbeidsduur van jouw als deeltijdwerknemer en de arbeidsduur van een voltijd werknemer. Dit wordt gemeten over een half jaar. Bedraagt het verschil meer tussen de arbeidsduur van de deeltijdwerknemer en de voltijd werknemer gemeten over een half jaar dan heb je als deeltijdwerknemer recht op de vergoedingen van de voltijd werknemer zie artikel 7.4.

Artikel 7.6 Maximaal aantal uren overwerk, vacaturestelling
1 Men mag niet meer dan 10% overwerken gedurende een jaar:

Als je als werknemer in functiegroep 48 of lager zit mag je 10% van 1878 uur overwerken.
Als je als werknemer in functiegroep 48 of hoger zit mag je 10% van 2191 uur overwerken.
Als je als werknemer een dienstverband hebt van meer dan 1878 uur en je werkt in functiegroep 48 of lager dan word 10% van jou dienstverband gerekend. Als je als werknemer in een functiegroep hoger dan 48 dan word 10% berekend over je eigen dienstverband + 313 uren.

2 Als het percentage van 10% door de werkgever wordt overschreden dan kun je als werknemer assistentie vragen of er moet een nieuwe vacature worden opgesteld.
3 De ondernemingsraad ontvangt op verzoek van de werknemer die meer dan 10% heeft overgewerkt een overzicht van de afdelingen en groepen en de hoeveelheid overuren die iedere werknemer heeft gemaakt gedurende een kwartaal hierop moet de ondernemingsraad een oordeel baseren. Er moet dan assistentie worden verleend of er wordt een nieuwe vacature opgesteld.

Artikel 7:7 Structureel meerwerk
Als je als deeltijdwerknemer gedurende een jaar meer dan 10% werkt dan het aantal uren dat in je contract zijn opgenomen. Dan moet op verzoek van de werknemer een contract door de werkgever worden aangeboden waarin de teveel gedraaide uren worden verdisconteerd. Als je als werknemer hier niet om vraagt dan moet assistentie worden verleend of een nieuwe vacature worden aangemaakt.

Artikel 7:8 Opnemen vergoeding overwerk
1
De vrije tijd die omschreven staat in artikel 7.4 moet na overleg met de werkgever aan de werknemer worden verleend en opgenomen in het kwartaal na de periode waarover het overwerk is berekend tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt tussen de werkgever en werknemer.
2 Als je als werknemer volgens de werkgever verzet tegen het krijgen van vrije tijd. Kan de werkgever in overleg met de werknemer de vrije tijd omzetten in een geldbedrag wat evenredig is aan het salaris. De ondernemingsraad word hiervan op de hoogte gesteld.

De meningen van mijn collega's over de regelingen met betrekking tot overwerk
Collega A:Ik heb mij niet erg verdiept in de CAO
Collega B:Ik krijg bijna nooit met de regelingen met betrekking tot overwerk te maken.
Collega C:Ik krijg bijna nooit met de regelingen met betrekking tot overwerk te maken

Mijn mening over de regelingen met betrekking tot overwerk
Ik vind de regelingen met betrekking tot overwerk goed. Ik vind dat men goede regelingen voor de werknemer heeft getroffen. Het overwerk wordt immers goed betaald.