CAO Buitengewoon verlof

Artikel 8:13 Onbetaald verlof in verband met bijzondere gebeurtenissen
Bij de volgende gebeurtenissen heb je recht op onbetaald verlof:
verhuizing van de werknemer
huwelijksaangifte van de werknemer
aangifte doen voor een geregistreerd partnerschap
het opstellen van een notariële acte om ongehuwd samen te wonen
Het als lid bijwonen van vergaderingen van provinciale staten, gemeenteraad,gewestraad of waterschap
Voor het voorbereiden van een examen in de opleidingsovereenkomst van een opleiding zie artikel 5:1 van de CAO Gehadicaptenzorg 2009-2011. Je hebt recht om op 4 halve dagen of 2 dagen verlof te krijgen voor de datum van het examen .

Artikel 8:14 Vrije dagen in verband met bijzondere gebeurtenissen
1 De werkgever moet jouw als werknemer in de gelegenheid stellen de volgende gebeurtenissen bij te wonen. Zo nodig moet de werkgever hiervoor betaald verlof verlenen:
A Als je als werknemer in opdracht van de werkgever moet gaan verhuizen. Hiervoor krijg je 2 dagen verlof.
B Als 1 lid van je gezin een geregistreerde partnerschap of huwelijk aangaat. Hiervoor krijg je 1 dag verlof.
C Als iemand uit de eerste of tweede graad bloedverwanten van de werknemer of zijn of haar relatiepartner of man/vrouw een huwelijk of geregistreerde partnerschap aangaat. Hiervoor krijg je 1 dag verlof.
D 25 of 40 jarig huwelijksfeest van de werknemer. Hiervoor krijg je 1 dag verlof.
E 25 ,40,50,60 jarig huwelijksfeest van de ouders of pleegouders van de werknemer of zijn of haar relatiepartner of man/vrouw. Hiervoor krijg je 1 dag verlof.
F 25 of 40 jaar in dienst zijn van de werknemer. Hiervoor krijg je 1 dag verlof.
G Overlijden van de echtgenoot of relatiepartner van de werknemer. Of (pleeg) kinderen ,(pleeg)ouders van de werknemer of zijn of haar relatiepartner of man/vrouw. Hiervoor krijg je verlof vanaf de dag van overlijden tot de dag van begrafenis of crematie.
H Het overlijden of bijwonen van een begrafenis van bloedverwanten van de tweede graad van de werknemer of zijn of haar relatiepartner of man /vrouw. Hiervoor krijg je 1 dag verlof.
2 Om verlof te krijgen bij de gebeurtenissen a t/m f moet je 2 weken voor de verlofdatum een verzoek tot verlof indienen bij de werkgever.
3 Als iemand in je gezin zeer ernstig ziek is en je als werknemer hierdoor regelingen moet treffen om de zorg te regelen. Heb je als werknemer recht op 24 uur betaald verlof op jaarbasis. De werkgever treft hierover een regeling met de ondernemingsraad.

Artikel 8:15 Verlof in verband met lidmaatschap commissies e.d.
1 De werkgever moet de werknemer de gelegenheid geven om deel te nemen aan bestuurlijke of ministeriële commissies en tuchtrechtcolleges binnen de gezondheidszorg. Als werknemer krijg je betaald verlof als het deelnemen aan commissies en colleges er aan bijdraagt dat je werktijden die zijn opgenomen in de arbeidstijdregeling verzuimt.
2 De werkgever moet de werknemer in gelegenheid stellen om deel te nemen aan zittingen of vergaderingen van publieksrechtelijke colleges, waarin je als werknemer bent verkozen of benoemd. Dit geldt ook voor commissies waarvan je als werknemer de voorzitter bent. Als je door het deelnemen aan zittingen en vergaderingen werktijden die in de arbeidstijdregeling zijn opgenomen verzuimt. Kun je kiezen voor betaald of onbetaald verlof om deel te nemen aan de vergaderingen of zittingen. Als je als werknemer ervoor kiest om betaald verlof te nemen dan krijgt de werkgever de vergoeding die je als werknemer ontvangt voor je functie binnen de commissie of het college. De keuze voor betaald of onbetaald verlof word jaarlijks met de werkgever vastgelegd.

Artikel 8:16 Huwelijk ,samenlevingsverband en kraamzorg
1 Als je als werknemer een huwelijk of een ander soort samenlevingsverband aangaat. Door een notariële akte of via een gemeentelijke of kerkelijke registratie. heb je recht op 2 extra vakantiedagen (14,4 uur). De werkgever hoeft maar 1 keer 2 dagen vrij te geven voor een huwelijk of samenlevingsverband zolang de werknemer deze met dezelfde partner aangaat.
2 Je hebt als werknemer recht op 28,8 uur zwangerschapsverlof als je relatiepartner of vrouw bevalt. Valt dit samen met de calamiteitenverlof ex zie artikel 4:1 Wet Arbeid en Zorg.Word de duur van het calamiteitenverlof in mindering gebracht op het aantal uren kraamverlof.
3 Assistent geneeskundigen in opleiding en werknemers die op grond van artikel 6:1 van de CAO Gehandicaptenzorg 2009-2011 een dienstverband hebben van 38 uur. Hebben in geval van huwelijk recht op 16 uur verlof en op 32 uur kraamverlof.

Artikel 8:17 Overige verlofmogelijkheden
De werkgever kan betaald of onbetaald verlof verlenen in verband met bijzondere gebeurtenissen die niet in de CAO vermeld staan. Of je verlof krijgt word beoordeeld door de werkgever.

Artikel 8:18 Onbetaalde verlening zwangerschapsverlof
Aansluitend aan het betaalde bevallingsverlof van een werkneemster kan de werkgever in geval de werkneemster dit wil een onbetaald verlof verlenen van 4 weken. Je moet als werkneemster dan uiterlijk 3 maanden voor de bevalling een afspraak hebben gemaakt met de werkgever waarbij je duidelijk aangeeft dat je het onbetaalde verlof wil hebben.

Artikel 8:19 Palliatief verlof
Als de (pleeg) kinderen , relatiepartner of man/vrouw,verwant ,(pleeg)ouders waarmee je als werknemer samenwoont zo ernstig ziek zijn dat thuisverpleging en verzorging nodig is en je als werknemer deze thuisverpleging en verzorging op je wilt nemen. Wordt na overleg met de werkgever een betaald verlof van 3 maanden verleend. De vakantie uren die tijdens dit verlof worden opgebouwd worden als deel van het verlof gezien. Er word een verklaring van de arts/ behandelaar geëist over de noodzaak van de verzorging en verpleging door de werknemer.

Artikel 8:20 Afwijzing verlof
Als het voor de werkgever niet mogelijk is verzuim of verlof te regelen voor de werknemer omdat anders belangen van de instelling of cliënten in gedrang komen. Dan moet de werkgever in overleg met de werknemer een (gedeeltelijke) afwijzend besluit nemen over het verlof of verzuim.

Artikel 8:21 Ouderschapsverlof
1 Als werknemer heb je recht op ouderschapsverlof zolang je kind nog niet 8 jaar oud geworden is. Dit staat vastgelegd in de artikelen 6:1 t/m 6:9 van de Wet Arbeid en Zorg
2 Als werknemer kun je je pensioen en ziektekostenverzekering op vrijwillige basis doorzetten. Je werkgever zal hiervan een deel van de premies betalen mits je na het onbetaalde verlof tenminste 6 maanden je oude dienstverband oppakt.
3 Het bedrag dat je werkgever over het deel van je premies betaald is zover dit wettelijk mogelijk is even hoog als het bedrag dat de werkgever over je premies betaalde voordat je met ouderschapsverlof ging. Het bedrag bedraagt niet meer dan het bedrag dan de werkgever moet betalen over jou premies gedurende je ouderschapsverlof.
4 Als werknemer ontvang je een vergoeding van 25% van je salaris over de uren waarin je ouderschapsverlof opneemt in het eerste levensjaar van je kind.
5 Als je contract binnen 6 maanden nadat je ouderschapsverlof is gestopt en je weer bent gaan werken door je werkgever word beëindigd of als je werkgever je arbeidsduur verminderd. Moet je als werknemer je werkgever het doorbetaalde salaris tijdens je ouderschapsverlof terugbetalen.
6 Over de periode dat je ouderschapsverlof hebt bouw je geen vakantie uren op.

De meningen van mijn collega's over de regelingen met betrekking tot het buitengewoon verlof

Collega A:Ik heb mij niet erg verdiept in de CAO
Collega B:Ik vind dat het buitengewoon verlof goed geregeld is, maar ik kan mij voorstellen dat je in sommige situaties het buitengewoon verlof niet goed geregeld vindt
Collega C:Ik krijg niet vaak te maken met de regelingen met betrekking tot buitengewoon verlof

Mijn mening over de regelingen van het buitengewoon verlof
Ik vind de regelingen van het buitengewoon verlof over het algemeen goed.Er zijn wel twee situaties waarbij ik vind dat men meer verlofuren zou moeten toekennen. 1 Van deze situaties is het in het huwelijk treden of een samenlevingsverband aangaan van de werknemer. Ik vind 2 dagen verlof erg weinig. Je hebt dan net je huwelijksfeest gehad en bent nog in de zevende hemel en je hebt je hoofd dan echt niet naar werken staan.Ik vind niet dat je als werkgever dan van je werknemer kunt verwachten dat hij weer voor de volle 100% werkt. Meestal neemt men wel een vakantie op na een huwelijk. Zelf vind ik dat je recht moet hebben op 4 dagen verlof. Ook vind ik dat je als werknemer langer dan 28 uur verlof moet krijgen nadat je vrouw of vriendin is bevallen. Je bent dan overmoe van spanning en het wachten op de baby, er komt een hoop hectiek op je af waardoor je in mijn ogen dan niet in staat bent onm te werken. Bovendien vind ik dat je niet van je kindje kunt genieten als je weer bijna gelijk na de bevalling moet werken. Ik vind dat in dit geval een week verlof zou moeten worden toegekend. bij palitatief verlof vind ik niet dat men opgebouwde vakantieuren als deel van het verlof mag tellen je hebt immers er als werknemer ook niet voor gekozen dat een gezinslid ernstig ziek is geworden. Bovendien vind ik na een stressvolle fase waarbij je veel zorg hebt moeten steken in je familie je als werknemer ook wel recht hebt op een vakantie.