CAO Vakantie

Recht op vakantie
In Nederland heeft men wettelijk vastgelegd dat iedere werknemer minimaal recht heeft op 4x het aantal werkdagen dat men per week werkt vrij. Dus als je bijvoorbeeld 5 dagen per week werkt heb je recht op 20 dagen vakantie. Als je deeltijd werkt word gekeken naar het aantal uren dat je per week werkt. Als je bijvoorbeeld 25 uur per week werkt heb je 100 uren recht op vakantie. Over het algemeen wordt in een CAO vakantie in uren uitgedrukt.

Artikel 4.10 vakantietoeslag
De vakantietoeslag is een bedrag dat je als werknemer 1 keer per jaar ontvangt van je werkgever het is een extraatje bovenop je loon. Je loon loopt tijdens je vakantie gewoon door ook al ben je dan niet aanwezig.
1 Als je als werknemer op 31 mei een vol jaar in dienst bent geweest dan ontvang je vakantietoeslag. De vakantietoeslag wat je verdient bedraagt 8% van het loon dat je hebt verdiend vanaf 1 juni verleden jaar tot 31 mei van dit jaar. Hoeveel vakantietoeslag je ontvangt wordt gebaseerd op het aantal uren dat je hebt gewerkt in een jaar.
2 De vakantietoeslag wordt 1 keer per jaar uitbetaald en dit gebeurt altijd in de maand mei.
3 Als je begint met werken op 2 juni of later dan ben je 31 mei het volgend jaar nog geen vol jaar in dienst geweest. Je ontvangt dan vakantietoeslag berekend over de tijd van het jaar dat je wel gewerkt hebt. De vakantietoeslag bedraagt ook in deze situatie 8% van het verdiende loon over de tijd dat je gewerkt hebt.
4 Als je uit dienst treedt voor 31 mei heb je recht op vakantietoeslag. De vakantietoeslag wat je ontvangt word berekend over de tijd van het jaar dat je nog wel in dienst was. De vakantietoeslag bedraagt ook in deze situatie 8% van het verdiende loon over de tijd dat je gewerkt hebt. Je vakantietoeslag wordt in deze situatie tegelijk met je laatste loon uitbetaald.
5 Je hebt geen recht op vakantietoeslag in de volgende gevallen:

stagiaires krijgen een stagevergoeding en ontvangen hierdoor geen vakantietoeslag. Leerlingen en assistent geneeskundigen die een arbeidsovereenkomst hebben gesloten met de werkgever hebben wel recht op vakantietoeslag aangezien zij salaris ontvangen in plaats van een stagevergoeding.
vrijwilligers
flexpoulers .De vakantietoeslag zit dan al namelijk in het loon verwerkt.
ouderschapsverlof tenzij je deeltijd werkt. Men bouwt dan namelijk wel vergoeding op over de tijd dat men werkt.
Als je een contract hebt voor bepaalde tijd:
vakantiewerkers
uitzendkrachten

6 Bij ziekte heeft men recht op vakantietoeslag.

Artikel 6.2 ,6.3 Jaarurensystematiek en vakantie
1 Het aantal uren dat je minimaal per jaar moet werken wordt berekend door het aantal uren dat je overeengekomen bent in je contract - vakantie uren ,betaald verlof , feest en gedenkdaguren.
2 Het aantal uren dat je minimaal moet werken per jaar + je vakantie uren worden opgeschreven in een arbeid -rusttijdpatroon. In dit patroon moeten werk en vakantie goed afgewisseld worden. Aan de hand van dit patroon word je ingeroosterd en je vakantiedagen gepland.
3 De werkgever moet je de gelegenheid geven om het minimaal aantal werkuren per jaar te werken. Doet hij dit niet en je werkt te weinig uren per jaar dan worden deze uren niet als vakantie aangezien.
4 Als je contract afloopt en je hebt te weinig of te veel uren gewerkt dan worden deze uren zoveel mogelijk verrekend in de opzegtermijn. Je opzegtermijn duurt langer of is sneller voorbij. Heb je dan nog uren te veel staan dan worden deze verzilverd of verrekend met je vakantie uren. Heb je te weinig uren gewerkt dan word de uitbetaling van je vakantie uren ingehouden op je laatste salaris.
5 Als vakantie uren worden opgenomen op een dag waarop je eigenlijk een bepaald aantal uren zou moeten werken. Dan worden deze uren gezien als vakantie.

Artikel 8.1 Vakantierechten
1 Als voltijd werknemer(1878 werkuren per jaar ) heb je recht op 166 uren vakantie tijdens deze uren word je salaris gewoon doorbetaald.
2 Als je als werknemer parttime werkt heb je recht op minder uren vakantie. Op hoeveel uren vakantie je recht hebt hangt af van hoeveel uren je als parttimer werkt. Als je als parttimer meer dan 1878 uren per jaar werkt heb je ook recht op meer dan 166 uren vakantie. Ook hierbij geldt dat de hoeveelheid vakantie uren af hangt van je dienstverband.
3 Als je op 31 december 2000 in dienst bent getreden met een dienstverband van 38 uur. En je werkt 1938 uur per jaar ,heb je een verworven recht. Je hebt dan namelijk recht op 184 vakantie uren per jaar met behoud van salaris gedurende je vakantie.

Artikel 8.3 vermindering vakantierechtenIn de volgende gevallen worden je vakantie uren per jaar verminderd:

als je in de loop van het kalenderjaar in dienst treedt.
als je contract tijdens het jaar eindigt of wordt beëindigt.
als je deeltijd werkt.Je hebt dan recht op minder dan 166 vakantie uren.

2 Als je in de loop van het kalenderjaar in dienst bent getreden heb je recht op minder vakantie uren dan als je het volle jaar in dienst zou zijn geweest. De hoeveelheid vakantie uren waar je recht op hebt wordt berekend naar het aantal uren dat je gewerkt hebt gedurende het jaar. Mocht je recht hebben op gedeeltelijke uren dan worden deze naar boven afgerond. Bijvoorbeeld 120 vakantie uren en een kwartier worden dan 121 vakantie uren.

Artikel 8.4 Geen opbouw van vakantiedagen, indien geen recht op loon
1 Als je als werknemer een tijd geen werk hebt uitgevoerd en hierdoor ook geen loon over deze tijd ontvangt ( dus niet in het geval van ziekte of andere bijzondere redenen) bouw je ook geen vakantie uren over deze tijd op.
2 Als werknemer heb je wel recht op vakantie uren over de tijd dat je niet werkt en geen loon ontvangt in de volgende gevallen:

als je met de overheid een contract hebt getekend om een bepaalde tijd te dienen in het leger zonder dat je hier je beroep van gaat maken. Of als je door de overheid word opgeroepen om tijdens een bepaalde tijd in het leger te dienen.
als je verlof hebt zoals wordt omschreven in het artikel 7:641 van het burgelijk wetboek
omdat je met toestemming van de werkgever deelneemt aan een vergadering van de vakbond waarvan je lid bent.
als je verlof hebt zoals word omschreven in het artikel 7:643 van het burgerlijk wetboek
3 Als je niet werkt omdat je zwanger bent of net bevallen bent heb je recht op het opbouwen van vakantie uren over de tijd dat je recht hebt op een zwangerschap of bevallingsuitkering op grond van de Wet Arbeid en Zorg
4 Als jonge werknemer heb je recht op het opbouwen van vakantie uren over de tijd die je besteed aan het volgen van onderwijs. De werkgever moet volgens de wet je de kans geven om onderwijs te volgen.
5 Als je niet hebt kunnen werken wegens ziekte of ongeval en de ziekte of het ongeval niet opzettelijk door jou is veroorzaakt. Bouw je in de laatste 6 maanden van de periode van arbeidsongeschiktheid vakantie uren op net zoveel als je zou hebben gedaan als je niet arbeidsongeschikt zou zijn geworden en dus wel in deze 6 maanden gewerkt zou hebben. Dit staat los van het feit of je loon ontvangt over de tijd dat je arbeidsongeschikt bent. Om te bepalen over welke 6 maanden het opbouwen van vakantie uren geldt worden de arbeidsongeschiktheidsperiodes opgeteld als zij elkaar opvolgen met onderbreking van minder dan een maand. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geworden bouw je ook over de laatste 6 maanden van je arbeidsongeschiktheid periode vakantie uren op. De vakantie uren worden op hele uren afgerond.

Artikel 8.5 :Vaststellen van de vakantie
De duur van je vakantie en wanneer je vakantie wilt hebben moet op tijd overlegt worden met je werkgever de werkgever moet tevens goedkeuring verlenen hierover.

Artikel 8.6 Opname vakantie en aftrek ziektedagen
1 De vakantie wordt tenzij dat de afdeling of de dienst waarin je werkt zich hier tegen verzet volgens jouw wensen desgewenst onderbroken verleend. Je kan als werknemer maximaal 3 weken vakantie achter elkaar hebben met het weekend voor en na de vakantie erbij inbegrepen.
2 De werkgever kan een regeling treffen die ervoor zorgt dat drie ziektedagen als vakantie worden gezien. Dit kan als een werknemer tijdens de periode dat hij arbeidsongeschikt is onder goedkeuring van een geneeskundige vakantie geniet. In deze regeling blijft de werknemer recht houden op tenminste het aantal vakantiedagen zoals is genoemd in artikel 7:643 van het burgerlijk wetboek
3 De regeling en spreiding van de vakantie binnen een instelling moet goedkeuring hebben gekregen van de ondernemingsraad en de personeelsvertegenwoordiging.

Artikel 8.7 Verplichte collectieve sluiting
Als je als werknemer werkt in een dagverblijf geldt het volgende: Als je werkgever in overleg met de werknemers van het dagverblijf een sluitingsdatum heeft ingesteld, zijn de werknemers tijdens deze sluitingsdatums verplicht vakantiedagen op te nemen. Tenzij dit niet gaat omdat dit in strijd is met de werkzaamheden binnen het dagverblijf.

Artikel 8.8 Intrekken vakantie
1 Je vakantie kan worden ingetrokken wanneer dit dringend noodzakelijk is voor de instelling.
2 Als je als werknemer financieel schade lijdt doordat je vakantie is ingetrokken dan moet je werkgever deze schade vergoeden.
3 Als je doordat je vakantie is ingetrokken op een bepaalde dag maar een halve dag vakantie hebt gehad dan telt deze dag niet mee voor het berekenen van de gebruikte vakantiedagen.
4 Als je tijdens je vakantie voldoende aantoonbaar voor de werkgever arbeidsongeschikt bent geweest volgens artikel 7:641 van het burgerlijk wetboek.Dan gelden de verleende vakantiedagen niet als vakantiedagen.

Artikel 8.9 opname in kalenderjaar
Je vakantie dient opgenomen te worden in het kalenderjaar waarin je aan het werken bent. In bijzondere gevallen kan in overleg met de werkgever hier van afgeweken worden.

Artikel 8.10 omzetten vakantie in geld
Je vakantie word niet omgezet in geld tenzij je situatie zo is zoals vermeld is in artikel 7:641 van het burgerlijk wetboek

Artikel 8.11 bovenwettelijke vakantiedagen
Als je recht hebt op meer vakantie dagen dat in de wet vermeld staat dan kan de werkgever deze vakantiedagen uitbetalen als dit in relatie is tot het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden zie hoofdstuk 12 van de CAO Gehandicaptenzorg 2009-2011

De meningen van mijn collega's over de regelingen met betrekking tot vakantie.

Collega A:Ik heb mij niet erg verdiept in de CAO
Collega B:De vakantie wordt goed geregeld.
Collega C:De vakantie wordt goed geregeld.

Mijn mening over de regelingen met betrekking tot de vakantie
Ik vind dat de regelingen met betrekking tot de vakantie goed zijn. Ik vind het goed dat het aantal uren vakantie wat je krijgt wordt gebaseerd op het aantal uren dat je werkt.Extra werk wordt hierdoor beloond. Ook vind ik het goed dat je in bepaalde situaties toch vakantieuren kunt opbouwen. Wel vind ik dat als je vakantie wordt ingetrokken door de instelling je recht moet krijgen op 2 dagen extra vakantie men kijkt immers alleen naar de financieele gevolgen van het intrekken van de vakantie terwijl het je ook persoonlijk kan aangrijpen. Bovendien vind ik dat je beloond moet worden omdat je voor de instelling je vakantie hebt moeten afbreken en dan vind ik 2 dagen extra vakantie een goede beloning. Ik vind dat men wel alleen 2 dagen extra vakantie mag toekennen als men voor meer dan 2 dagen de vakantie heeft moeten afbreken.

Geen opmerkingen: